Muistokirjoitus - Helsingin Sanomat verkkosivut 1.1.2014
Yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista radiologian tutkijoista, professori Martti Kormano kuoli 5. marraskuuta 2013 vaikean sairauden murtamana. Kormano syntyi Savonlinnassa sota-orpona 30. joulukuuta 1941. Hänen isänsä oli kaatunut neljä kuukautta aiemmin, ja hänen äitinsä oli vielä evakkomatkalla Lahdenpohjalta.
Kormano varttui Kurikassa isoisänsä maatilalla ja pääsi ylioppilaaksi 1960. Hän aloitti lääkärikoulutuksen Helsingin yliopistossa 1960 ja teki kesätöitä röntgenhoitajana. Pitkän ja tuottoisan tutkijauransa Helsingin yliopiston anatomian laitoksella hän aloitti seuraavana vuonna. Kormano väitteli tohtoriksi 1967. Seuraavana vuonna hänestä tuli Helsingin yliopiston anatomian dosentti ja 1972 radiologian erikoislääkäri. Kormano aloitti työt röntgenapulaislääkärinä Kivelän sairaalassa Helsingissä vuonna 1967. Hänet valittiin diagnostisen radiologian apulaisprofessoriksi Turkuun jo hieman ennen kuin hän oli ehtinyt valmistua radiologian erikoislääkäriksi.
Turussa nuori apulaisprofessori kokosi nopeasti uuden tutkimusryhmän ja hänen laaja tutkimusverkostonsa laajeni Kuopion lisäksi Yhdysvaltoihin. Kormano toimi vierailevana professorina Rochesterin yliopistossa 1975-1976 ja 1980 sekä Chicagon yliopistossa 1991-1992. Martti Kormano kutsuttiin diagnostisen radiologian professoriksi Turun yliopistoon vuonna 1985 ja Turun yliopistollisen keskussairaalan radiologian osaston ylilääkäriksi. Hän johti ahkerasti uuden kuvantamismenetelmän, magneettikuvauksen tutkimista ja kehittämistä.
Kormano oli innostava ja innovatiivinen tutkimuksen ohjaaja. Hän ohjasi yli kolmekymmentä väitöskirjaa ja kirjoitti yli 240 tieteellistä julkaisua.
Professori oli radiologisten varjoaineiden tutkimuksen uranuurtaja Suomessa ja kansainvälisesti. Tieteellisen tutkimustoimintansa lisäksi Kormano julkaisi useita englanninkielisiä radiologian oppikirjoja, jotka edelleen ovat käytössä kaikkialla maailmassa.
On hämmästyttävää, miten paljon uutta ja rakentavaa Kormano ehti keksiä ja kehittää suhteellisen lyhyenä aikana. Hän selvitti ensimmäisenä tietokonetomografiavarjoaineiden vaikutusmekanismin jo 1976. Suomen ensimmäinen röntgenkuvien digitaalinen siirto sairaalasta toiseen toteutettiin Kormanon aloitteesta vuosina 1990-1991.
Kormano ehti vaikuttaa lähes kaikissa tärkeissä opetus-, tutkimus- ja sairaalatehtävissä ja sai useita kunnianosoituksia ja palkintoja Suomessa ja ulkomailla. Iloisena karjalaisena hän lähti aina tutkimaan uutta ja etsimään ennakkoluulottomasti uusia ratkaisuja. Monien mielestä hän oli Suomen vaikuttavin radiologian oppialan tutkija, opettaja ja kehittäjä.
Vapaa-ajalla hän harrasti ahkerasti puutarhaviljelyä Merimaskussa.
Peter Dean
Hannu Aronen
Erkki Svedström
Kirjoittajat ovat Martti Kormanon oppilaita, ystäviä sekä työtovereita.
3